Moviebox.se rekommenderar Game of Thrones

Bild Youtube https://www.youtube.com/watch?v=6N4gEJ_ED98
Bild Youtube https://www.youtube.com/watch?v=6N4gEJ_ED98

Den amerikanska TV-serien Game of Thrones har verkligen slagit igenom med dunder och brak. Serien är baserad på ”Sagan om is och eld” vilket är en romanserie skriven av George R.R. Martin. Han har uttalat sig att ”Sagan om ringen” och ”Rosornas krig” var hans inspiration under tiden han skrev romanserien. Dom som skapade Game of Thrones var David Benioff och D.B. Weiss.

Game of Thrones spelas in på många olika platser, bland annat Malta, Kroatien, Island, Nordirland och Marocko. Hela fyra säsonger finns ute just nu, men i samband med att den fjärde säsongen släpptes i april 2014 fick vi tittare reda på att TV-serien har fått kontrakt för 2 säsonger till. Ingen blev mer glad än Game of Thrones fansen. Det första avsnittet kom ut 2011, släpptes i USA på HBO den 17 april. 2015 fick vi reda på att skådespelarna som medverkar i TV-serien hade skrivit på för hela sju säsonger med HBO. Senare under året i slutet av sommaren meddelade HBO att dom skulle göra allt vad dom kunde för att få ytligare en säsong till samlingen. Bolaget önskade även en så kallad ”prequel” till TV-serien vilket innebär en film/avsnitt som utspelar sig innan serien men handlar om efterträdaren. 312 miljoner kronor motsvarar kostnaden för endast den första säsongen av Game of Thrones med hela 10 avsnitt. Den dyraste TV-serien som någonsin spelats in.

Seriens rollnamn är en aning gammaldags samt ovanliga. Ned är med i familjen Stark och är så kallad familjens ”hövding”. Hans fru heter Catelyn Stark. Barnen i familjen Stark heter Robb, Ayra, Sansa, Rickon och Bran. Jon Snow är ett barn utanför äktenskapet av Ned och Catelyn. Theon Greyjoy är politiskt ifångatagen som gisslan och myndig hos familjen Starks överhuvud. Kungen i Game of Thrones heter Robert Baratheon samt hans fru till drottning heter Cersei Lannister. Drottning Cersei har två brorsor. En som är hennes tvilling och därmed lika gammal, som heter Jamie Lennister. Hennes andra bror är en klok dvärg vid namn Tyrion. Drottningens äldsta barn heter Joffret Baratheon och är självklart prins. Prins Joffret har en livvakt vid namn Sandor ”The Hound” Clegane. Petyr ”Littlefinger” Baelish sitter i kungens råd.
Ja, det var alla från ena sidan havet. Det var många konstiga namn men för att hänga med i serien krävs det att veta om alla olikas roller och vilka som tillhör vilken familj. Du la säkert märkte till att det stod ”på ena sidan havet”. Jo, eftersom filmen utspelar sig på så många olika ställen finns det en annan bekantskapskrets du bör veta om på andra sidan havet. Där bor nämligen syskonen Viserys och Daenerys ”Dany” Targaryen och dom försöker och gör allt i sin makt för att vinna tillbaka tronen. Dany och Viserys är barn till den kung som blev besegrad av den nuvarande kungen Robert på andra sidan havet. Danys har även blivit bortgift med en hövding från Dothraki-folket som heter Khal Drogo, för att få en en armé i utbyte. Till sist men inte minst finns en riddare på deras sida av havet som har svurit en ed att göra allt för att skydda syskonen. Hans namn är Ser Jorah Mormont.

Game of Thrones är en mycket spännande serie och har mestadels bara god kritik.