Lyxfällan – Sveriges populäraste TV-serie inom Ekonomi

År 2006 började TV-programmet Lyxfällan att sändas på TV3 och det har minst sagt blivit en serie som uppskattas av många. Även om programledare har ändrats genom åren så har konceptet nästan varit identiskt. Ett koncept som tilltalar tittarna och som hjälper människor att räta upp sin haltande ekonomi.

Programmet har genom åren även fått mycket bra kritik och priser. År 2009 fick de pris som ”Bästa livsstilsprogram” på Kristallengalan.

Samtidigt har en viss del kritik har framförts just på grund av att det är så statiskt. Skillnaden på programmen från 2006 är marginell mot dagens program år 2016.

Sverigekontanter är en av de finanssidor som recenserat programmet. De sammanfattar sin recension med ett citat från Maria Näslund från Expressen:

”Upplägget i Lyxfällan är alltid likadant. En strikt mall följs som börjar med ett hårt uppvaknande, fortsätter med hårt arbete och mycket känslor, och när saker och ting börjar bli bättre kommer ett rejält bakslag. I slutet lyckas de ändå rädda situationen”

  1. Budgettavlan

Första programpunkten är Budgettavlan. Där sätter programledarna upp hur mycket pengar som personen/personerna gör av med en vanlig månad. Slutsatsen är glasklar – de gör av med mer än de har råd med. Det är självklart eftersom de annars inte behövt söka in till programmet. Däremot brukar de ofta överaskas med att de går så mycket minus som de verkligen gör.

  1. Skulder

Ett mycket vanligt problem är lånen. Det är många deltagare i programmen som har dyra sms-lån, privatlån och andra krediter. Det första programledarna gör är att försöka få igenom ett så kallat omstartslån. Kort sagt – ett lån på ett större belopp som kan samla alla mindre lånen. Med ett större belopp går det att få en betydligt lägre ränta och längre amorteringstid. Det i sig skapar en lägre månadkostnad för lånen. Problemet är ofta att personerna har betalningsanmärkningar vilket gör det svårt att få lånen beviljade. Men även i detta fall hittar de ofta lösningar som pressar räntekostnaden betydligt.

  1. Sälja

Det absolut viktigaste brukar vara att betala skulder som håller på att förfalla, eller skulder hos Kronofogden. För att få ihop pengar brukar familjen få gå igenom sitt hem och ta fram så många saker som möjligt som kan säljas. Programledarna anordnar sedan en loppis lokalt i den stad som deltagaren bor i vilket brukar skapa en hel del medial uppmärksamhet och pengar till kassan.

 

  1. Personliga problem

Det är inte sällan som personliga problem ligger bakom ekonomiska problem. Det kan vara spänningar i en relation likväl som att en vän har gått bort eller att man blivit arbetslös. Att hjälpa någon med en dålig ekonomi är viktigt men det handlar minst lika mycket om att se bakomliggande problem och orsaken till att man är där man är. I många av programmen får därför en coach eller terapeut vara med och hjälpa deltagarna att inse varför de agerar som de gör – och hur de kan bryta sina mönster.

  1. Bildligt talat

Är det mycket att dricka 0,5liter Coca Cola per dag? Hur mycket kostar det egentligen att röka? Det är vanliga frågor som inte folk tänker på. Men som kan vara avgörande för ekonomin. Det kan låta lite med 10kr per dag och 5dl Cola. Men det innebär över 3000kr per år och 1500Liter osund dryck.

Genom uträkningar där deltagarna tydligt får se var pengarna försvinner blir det även lättare för dem att se hur snett de har prioriterat de senaste åren.

  1. Uppföljning

Med ny attityd, ny inriktning och ny ekonomi tar så deltagarna nya tag. Det kan handla om att de får en mycket stram budget att hålla sig till för att stora delar går att amortera lån och andra skulder. Men med hjälp av Lyxfällan har de skapat sig en väg framåt som förhoppningsvis ska leda till en allt bättre ekonomi.

Kritik

I programmet ser det ut som att programledarna lyckas ställa vacklande ekonomier på fötter igen på bara en vecka. Så är det också väldigt ofta. Det brukar visa sig när kvällstidningarna gör reportage med rubriker som ”Efter Lyxfällan – Vad hände sen?”. Många vittnar om förbättrad ekonomisk tillvaro vilket även speglat sig i det allmänna måendet.

Men det finns undantag vilka inte ofta kommer fram i media. En av deltagarna var Jenny Thoresson som sökte till Lyxfällan då hon upplevde att kostnaderna skenade betydligt snabbare än hon klarade av att hantera.

Lyxfällan krävde att Jenny skulle skriva på en fullmakt som gjorde att de tog över ekonomin under en viss period. Enligt henne ingick det då även att de skulle sköta hennes redovisning för hennes företag för 2005. Men någon näringsbilaga skickades inte in vilket slutade med att hon förlorade sin F-skatt. Därmed hade hon inte längre möjlighet att driva eget företag. Utöver det tillkom oväntade kostnader och den hjälp med att bygga klart bostaden som Lyxfällan lovade var knappast komplett.

När Expressen skrev om fallet kunde hon däremot inte själv kommentera det. Enligt ett avtal mellan henne och produktionsbolaget fick hon inte kommentera något av det som hände under produktionstiden. Hennes mamma uttalade sig däremot med ”Programmet var en total lögn”.