5 datorspel som har blivit filmer

När det gäller förhållandet mellan filmer och datorspel är det väl normalt så att filmen kommer först. Det är bara att titta på varje enskild Disney-titel som har släppts sedan hemdatorn kom i var familjs ägo. Filmen släpps alltid först, även om det numera väl är så att spellanseringen bara dröjer en vecka eller två. I den här artikeln hittar du en lista över titlar som först har släppts som datorspel och sedan efter en tid har blivit filmer. Några av titlarna har blivit stora succéer, medan fiasko är ett alldeles för milt ord för vissa.

Mortal Kombat

Mortal Kombat är en av de mest ikoniska spelserierna för dator och konsol genom tiderna. Konceptet är enkelt. Det handlar om mer eller mindre fantasifulla kämpar som slåss mot varandra till döden. Spelserien är alla combatspels moder och det fortsätter släppas titlar i serien på löpande basis.

Mortal Kombat för dator och konsol handlar om blod och död. Filmen Mortal Kombat från 1995 är dock ingen särskilt blodig historia. Den är snarare en snudd på barntillåten film som inte skrämmer slag på många. Mortal Kombat från 1995 har sedan fått en lång rad uppföljare, den andra mer risad av kritikerna än den andra.

Andra combatspel som figurerar som tema i filmens värld inkluderar Street Fighter (med Jean Claude van Damme) och Dead or Alive. Inte heller någon av dessa titlar har varit någon större succé.

Resident Evil

resident evilResident Evil är en episk spelserie med diverse övernaturliga inslag. Det första spelet har numera över två decennier på nacken och de smått läskiga titlarna har sålt som smör genom åren.

Den första filmen med Resident Evil som tema kom redan 2002 och om vi räknar med den titel som släpps 2017 (”Final Chapter”) kommer det ha gjorts sex filmer med spelserien som tema. Grunden i filmerna kommer från spelserien, men regissören Paul W.S. Anderson har verkligen tagit ut svängarna på många sätt och filmserien lever i princip sitt eget liv.

Den bästa filmen i serien betraktas allmänt vara Resident Evil: Extinction från 2007, men det är givetvis klokt att börja med den första filmen så att handlingen får en röd tråd.

Lara Croft

Lara Croft: Tomb RaiderEn lista över filmer med datorspel som tema är givetvis inte komplett utan Lara Croft. Lara slog igenom som datorspelsfigur under mitten av 1990-talet. Grafiken var kanske inte slående vacker men Lara Crofts kurvor var mycket framträdande och hon blev lite av en symbol för datorspel överlag under 1990-talet.

Angelina Jolie castades som Lara Croft i filmerna Tomb Raider (2001) och Tomb Raider: Cradle of Life (2003). Det har sedan gjorts en indiefilm på temat (Ascension, 2007) och det kommer att komma en tredje film i den huvudsakliga spelserien 2018.

Lara Croft har faktiskt inte bara hittat till filmens värld. Hon figurerar också i inte mindre än två videoslots på casino online (du hittar en recension på sidan vi länkar). Det är den världsledande speltillverkaren Microgaming som har skapat spelen, detta utifrån temana i de två första filmerna.

Max Payne

Max PayneMax Payne är namnet på en detektiv i New York som har ett par övernaturliga förmågor. Han kan till exempel sakta ned tiden (bullet time) så att han kan klara sig ur knipor. Det första spelet i vad som numera är en trilogi kom ut 2001 och blev en enorm succé. Omedelbart därefter blev det en huggsexa om att få skapa en film av spelidén. Det dröjde dock till år 2008 innan filmen kunde färdigställas. Det var tyvärr lite för sent. Bullet time hade då redan figurerat i mängder av filmer, så biobesökarna blev långt ifrån imponerade. Som skaplig actionrulle fungerar Max Payne dock utmärkt.

 

Hitman

HitmanHitman är ett mycket klassiskt datorspel där spelaren genom att smyga sig igenom banor med diverse bovar och banditer ska lösa gåtor kring ”The Organization”. I filmen Hitman från 2007 är det skådisen Timothy Olyphant som har fått den lite otacksamma uppgiften att spela den rakade och rakt igenom stela Agent 47. Han gör det dock med bravur och med ett skapligt manus har Hitman fått betyget 6,3 hos IMDb vilket är ett högt betyg för en film skapad med ett datorspel som grund.